בישראל נעים על הכבישים קצת פחות מ 4 מיליון מכוניות, ובכל יום מתרחשות תאונות בדרגות חומרה שונות, שגורמות נזקים לרכוש ולפציעות בגוף, או אף למוות. תאונות דרכים מתרחשות לפעמים באופן שקשה למנוע, כשהנהג שמגיע מולכם מאבד שליטה ברכבו או מבצע החלטה פזיזה. מה עושים במקרה של תאונת דרכים? באילו מקרים חשוב לדווח ולמי? ומה אסור לעשות במקרה של תאונה? הכנו מדריך מפורט שכדאי לקרוא ולהכיר – בתקווה שלא תצטרכו להשתמש בו.
מה עושים בתאונת דרכים עם נפגעים?
אם יש נפגעים בגוף בתאונה, חשוב לטפל בהם בטרם תתפנו לטפל בנזקים לרכוש. אם אתם יכולים להגיש להם עזרה, עשו זאת לפני כל דבר אחר. דיווח על תאונת דרכים הוא הכרחי בכל מקרה של תאונה עם נפגעים, כמו גם במקרה של תאונה שבה צדדים נוספים המעורבים באירוע מסרבים לשתף פעולה ולהחליף פרטים. דווחו באופן מיידי למשטרה על התאונה ועל מצב הנפגעים והזמינו אמבולנס במקרה הצורך. רק לאחר גמר הטיפול בנפגעים, מומלץ להתחיל לטפל בפגיעות ברכוש.
מה עושים בתאונת דרכים ללא נפגעים?
את רשימת הצעדים הזו יש לבצע אם תאונת הדרכים היא ללא נפגעים כמו גם אם יש נפגעים בתאונה לאחר גמר הטיפול בפצועים.
- כלל אצבע חשוב: הימנעו מוויכוחים, מהאשמות או מנטילת אשמה. שמרו על קור רוח ופעלו לפי שאר הסעיפים ברשימה, מבלי להיכנס לניתוח האירוע בשלב זה.
- חשוב ללבוש את האפוד הזוהר שחובה להחזיק ברכב בכל יציאה ממנו, גם לאחר תאונה, ולסמן את אזור התאונה במשולשים זוהרים (שגם אותם חובה להחזיק ברכב). על אף שעברתם אירוע מורכב ואתם בוודאי נסערים, אל תשכחו שהיציאה מהרכב בשולי הכביש היא מסוכנת, וכדאי לסמן את עצמכם והאזור בצורה שתזהיר נהגים אחרים ותאפשר להם להפחית מהירות ולעבור לידכם בזהירות המתבקשת.
- צלמו את מקום התאונה, בצורה מפורטת ככל שתוכלו. בהמשך לטיפ הראשון, שבו המלצנו שלא לנתח, לקחת אחריות או להאשים לאחר תאונת דרכים, אנחנו ממליצים לצלם את אזור התאונה, סימני צמיגים על הכביש, עדויות שיתמכו בגרסה שלכם מטעם עדים במקום, את הרכבים עצמם, וכל מידע נוסף שעשוי לשמש אתכם בהתנהלות מול חברת הביטוח או המשטרה.
- החליפו פרטים עם המעורבים בתאונת הדרכים. לטובת דיווח על תאונה דרכים תצטרכו את פרטי הביטוח של המעורבים בתאונה (אפשר לצלם את הפוליסה) ואת הפרטים המזהים של הנהג: שם מלא, מספר תעודת זהות ואם אפשר גם כתובת ומספר טלפון. אם המעורבים הנוספים בתאונה מסרבים לספק פרטים או אם מדובר במקרה של תאונה בלי ביטוח – ניתן להתקשר למשטרה ולקבל סיוע בתביעת האחראי.
- בחרו אם לפנות לחברת הביטוח שלכם. אם התאונה אינה באחריותכם, הביטוח שיש להפעיל הוא הביטוח של הנהג האשם. זכרו שהפעלת הביטוח שלכם תייקר את פוליסות הביטוח שלכם בשנים הקרובות.
מה לא לעשות לאחר תאונת דרכים?
רגע לפני שאנחנו מפרטים מה לא לעשות לאחר שהתרחשה תאונת דרכים, חשוב להזכיר שכל נהג עלול למצוא את עצמו, חלילה, מעורב בתאונת דרכים בכל רגע שבו הוא נמצא ברכב על הכביש. לכן, חשוב שתהיו ערוכים על פי חוק: החזיקו ברכב עותק של פוליסת הביטוח שלכם (כמובן שפוליסת ביטוח רכב חובה הכרחי על פי חוק להחזיק עבור כל רכב נוסע ועבור כל נהג, ביטוח מקיף או ביטוח צד ג' אינם מחוייבים על פי חוק. אולם במקרה של תאונת דרכים, הם יסייעו לעמוד בתשלומים, שעשויים להיות גבוהים, בגין הנזקים לרכב שלכם ולרכבו של המעורב בתאונה).
הנה רשימת כללי "אל תעשה" שכדאי לזכור במקרה של תאונה:
- אל תזיזו ראיות. אין להזיז רכב לאחר תאונת דרכים, לשנות סימנים שיעזרו לפענח את מקרה תאונת הדרכים ולהחליט באחריות מי היא. במקרה של תאונת דרכים, מותר להזיז את הרכב רק במקרה שמדובר בהצלת חיים או בצורך בחילוץ. בכל מקרה אחר – המתינו לנציגים מטעם המשטרה או חברת הביטוח והגרר, ורק אז הזיזו את הרכבים.
- בשום אופן אל תבצעו פעולות בפצועים במקרה שאתם לא בטוחים במה שאתם עושים. אין להזיז נפגעים בשום מצב באופן לא מקצועי, כל תזוזה עלולה להחמיר משמעותית פגיעות ראש ופגיעות עמוד שדרה.
- זכרו שחובתכם, כמו גם חובתו של כל נהג אחר שהיה מעורב בתאונה, לספק את הפרטים הרלוונטיים לצורך בירור התאונה. אל תסתירו מידע, אל תתווכחו עם נהגים ואנשים אחרים בשטח, על תיקחו אחריות ואל תפזרו האשמות. החליפו פרטים, צלמו בתמונות ובקבצי וידאו כל נתון משמעותי, ושמרו את הדיונים לשלבים מאוחרים יותר.
- אל תשאירו חפצי ערך ברכב. אם הרכב שלכם זקוק לגרירה, זכרו לפנות ממנו את חפצי הערך שלכם, כולל כמובן התיק האישי, מחשב נייד, טלפון סלולארי, וכדומה.
סיבות נפוצות לתאונות דרכים בישראל על פי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה:
- שימוש בטלפון בזמן נהיגה
- נהיגה תחת השפעת אלכוהול או סמים
- נהיגה בעייפות
- התפרצות לנתיבים
- נהיגה במהירות מופרזת
הרכב הבא שלכם יכול להכיל אבזור בטיחותי שיפחית סיכוי לתאונות דרכים
חשוב לדעת, כי רכבים חדשים מגיעים מצויידים במערכות בטיחות אקטיביות שמפחיתות את הסיכוי לקבל בחירה שגויה: מערכת בקרה במקרה של סטייה מנתיב, מערכת שמתריעה כשמהירות הרכב גבוהה מהמותר, מערכת שמתריעה על כלי רכב והולכי רגל בקרבת הרכב או על אי שמירת מרחק. מערכות בטיחות כאלה – גם מפחיתות את סכום תשלומי הביטוח בשל הפחתת הסיכון לתאונה.
אם החלטתם שהגיע הזמן להתחדש ברכב בטיחותי ומפונק – צוות המומחים של קאר אקספרס מחכה לכם, עם מגוון של הצעות אטרקטיביות. צרו איתנו קשר ונחזור אליכם בהקדם!